pole figury ograniczonej prostą
jkb: Obliczyć pole figury ograniczonej prostą:
r=P/1−cosx
x ∊ < π/4 ; π/2 >
P − liczba stała
26 cze 15:23
J:
r to prosta ?
26 cze 15:25
jkb: krzywa, oczywiście, że krzywa
26 cze 15:28
J:
całka oznaczona:
| | P | |
= ∫ |
| dx .... w granicach (π/4,π/2) |
| | 1 − cosx | |
26 cze 15:32
jkb: a czy nie muszę użyc wzoru?
P = 12 ∫ r2 (x) dx
całka oczywiście w granicach
26 cze 15:35
J:
a co to za wzór ?
26 cze 15:36
jkb: na pole figury. Gdy podstawię, to mam:
P = 12 ∫ P21−2cosx+cos2x
26 cze 15:38
J:
pytam, skąd masz taki wzór ?
26 cze 15:40
jkb: z wykładów

krzywa określona współrzędnymi biegunowymi.
wzór na pewno jest dobry.
26 cze 15:49
J:
a gdzie tu masz współrzędne biegunowe ?
26 cze 15:49
jkb: Krzywa dana jest równaniem biegunowym:
r=P/1−cosx
26 cze 15:53