rownania rożniczkowe
KLAUDIA: y''−y=ex y(0)=1 y'(0)=0
26 cze 14:55
J:
y' = u
u' − u = ex / * e−x
e−x*u' − e−x*u = 1
(e−x*u)' = 1 ⇔ e−x = x + C ⇔ y' = x*ex + C*ex ...
i całkujesz jeszcze raz , aby obliczyć y
26 cze 15:06
J:
ostatnia linijka ...(e−x*u)' = 1 ⇔ e−x*u = x + C ⇔ y' = x*ex + C*ex ...
26 cze 15:11
J:
wczesniej z warunku brzegowego możesz policzyć stałą C
26 cze 15:16
Mariusz: | | A | | B | | C | |
Y(s)= |
| + |
| + |
| |
| | s−1 | | (s−1)2 | | s+1 | |
A(s
2−1)+B(s+1)+C(s
2−2s+1)=s
2−s+1
(A+C)s
2+(B−2C)s−A+B+C=s
2−s+1
A+C=1
B−2C=−1
−A+B+C=1
B+2C=2
B−2C=−1
| | 1 | 1 | | 1 | 1 | | 3 | 1 | |
Y(s)= |
|
| + |
|
| + |
|
| |
| | 4 | s−1 | | 2 | (s−1)2 | | 4 | s+1 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
Y(s)= |
| et+ |
| tet+ |
| e−t |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | |
Y(s)= |
| (2t+1)et+ |
| e−t |
| | 4 | | 4 | |
J: to podstawienie nie działa
26 cze 16:01
Mariusz: J: jeśli chcesz ogólnie to musisz jakoś rozwiązać równanie jednorodne
(dla stałych współczynników najlepsze jest podstawienie y=eλt)
Zakładasz że całka szczególna równania niejednorodnego jest postaci
ys=C1(t)y1(t)+C2(t)y2(t)
gdzie y1(t) oraz y2(t) to dwie liniowo niezależne całki szczególne równania jednorodnego
Wstawiasz do równania i przekształcasz w układ równań który rozwiązujesz
jak układ równań liniowych
Na koniec rozwiązanie tego układu odcałkowujesz
26 cze 16:09
Mariusz: Po podstawieniu y=e
λt w równaniu jednorodnym
dostajesz równanie wielomianowe
Przypuśćmy że λ jest k krotnym pierwiastkiem tego równania wielomianowego
Jeżeli współczynniki przy kolejnych pochodnych są rzeczywiste to
zespolone pierwiastki tego równania wielomianowego występują w parach wzajemnie sprzężonych
Jeżeli λ∊R to całkę szczególną równania jest e
λtP(t)
Jeżeli λ∊C⋀ λ∉R to całkami szczególnymi są Re(e
λt)P(t) oraz Im(e
λt)P(t)
26 cze 18:21
J:
Otoz dziala .... y = ex(x − 1) + 2
26 cze 19:03
J:
Nie wypisuj elaboratòw, tylko pokaż,że Twoje rozwiązanie działa.bo obawiam się,że nie
26 cze 23:32
Mariusz: Nie wierzysz to sprawdź
Twoje rozwiązanie działałoby gdyby Klaudia miała równanie
y''+y'=ex
To że się ze mną nie zgadzasz nie zmieni tego że to mój wynik jest poprawny
jeśli zaniedbać spostrzeżenia które podałem później
Użyłem Laplace bo warunki początkowe idealnie pasują , jest to równanie o stałych
współczynnikach
no i prawa strona jest odpowiednia ale ogólnie na niejednorodne lepiej jest użyć
uzmienniania stałych o ile umiemy rozwiązać równanie jednorodne
Może jest parę literówek
Zmienną niezależną jest x a nie t ,
W dwóch ostatnich linijkach powinno być y(t) a nie Y(s)
ale trochę się spieszyłem
27 cze 04:56
J: Jesli twierdzisz, że moje rozwiązanie jest złe, to masz chyba problem z liczeniem pochodnych
27 cze 11:26
Mariusz: y''−y=e
x
y'=u
u'−u=e
x
skąd ci się wzięło u skoro w oryginalnym równaniu nie masz pierwszej pochodnej
Poza tym to ty masz problemy z liczeniem pochodnych bejbe skoro nie chciałeś sprawdzić
mojego rozwiązania
y=e
x(x−1)+2
y(0)=1*(0−1)+2=−1+2=1
e
x(x+1)−(e
x(x−1)+2)=e
x((x+1)−(x−1))−2
=2e
x−2
Ja sprawdziłem twoje rozwiązanie a teraz ty sprawdź moje skoro nie wierzysz że moje jest błędne
27 cze 21:22
Mariusz: skoro twierdzisz że moje jest błędne
27 cze 21:32
J:
y = ex(x−1)
y' = xex
y" = xex + ex
sprawdzamy xex + ex − xex = ex ...i po temacie
27 cze 21:52
Mariusz: ale tam w równaniu nie masz
y''−y'=ex
tylko y''−y=ex
J: ślepy jesteś czy głupi
27 cze 22:12
Mariusz: chyba to drugie
27 cze 22:13
Mariusz: Klaudia straciła zainteresowanie tematem i przez ciebie jej nie zaliczą
Dumny jesteś z siebie
27 cze 22:30
Metis: Mariusz spokojnie...
27 cze 22:34
Mariusz: Metis ciekawy jestem dlaczego twierdzi że dobrze rozwiązał skoro mu pokazałem że jednak
rozwiązał źle , pokazałem mu gdzie popełnił błąd
a gdy napisałem jak to najlepiej rozwiązywać to nazwał to "elaboratem"
Twierdzi że źle rozwiązałem mimo iż tego rozwiązania nie sprawdził
27 cze 22:41
Mariusz: Można też przekształcić to równanie w układ równań
y'=u
y'=u
u'=y+ex
i teraz macierz , wartości i wektory własne , uzmiennianie stałych
i wstawienie wartości początkowych w celu obliczenia stałych
Przekształcanie równania różniczkowego wyższego rzędu
układ równań pierwszego rzędu jest popularne w metodach numerycznych
27 cze 23:06
J:
Spier....liłem to na samym początku ... sorry ... wycofuję wszystkie posty
27 cze 23:51
Mariusz: Pierwszy raz ci pokazałem gdzie popełniłeś błąd 27 czerwca 04:56
później powtórzyłem 27 czerwca 21:22
Pokażę jeszcze metodę uzmienniania stałych bo jest ona dość ogólna
i sprowadza ona problem całkowania równań liniowych do
całkowania równań liniowych jednorodnych
y''−y=e
x
y=e
λ x
y'=λe
λ x
y''=λ
2e
λ x
λ
2e
λ x−e
λ x=0
λ
2−1=0
(λ−1)(λ+1)=0
λ
1=1
λ
2=−1
y
1(x)=e
x
y
2(x)=e
−x
y
s(x)=C
1(x)e
x+C
2(x)e
−x
y
s'(x)=C
1'(x)e
x+C
1(x)e
x+C
2'(x)e
−x−C
2(x)e
−x
y
s''(x)=C
1''(x)e
x+C
1'(x)e
x+C
1'(x)e
x+C
1(x)e
x
+C
2''(x)e
−x−C
2'(x)e
−x−(C
2'(x)e
−x−C
2(x)e
−x)
y
s''(x)=C
1''(x)e
x+2C
1'(x)e
x+C
1(x)e
x+
C
2''(x)e
−x−2C
2'(x)e
−x+C
2(x)e
−x
y
s''(x)−y
s=C
1''(x)e
x+2C
1'(x)e
x+C
1(x)e
x+
C
2''(x)e
−x−2C
2'(x)e
−x+C
2(x)e
−x−(C
1(x)e
x+C
2(x)e
−x)=e
x
C
1''(x)e
x+2C
1'(x)e
x+C
2''(x)e
−x−2C
2'(x)e
−x=e
x
(C
1'(x)e
x)'=C
1''(x)e
x+C
1'(x)e
x
(C
2'(x)e
−x)'=C
2''(x)e
−x−C
2'(x)e
−x
(C
1''(x)e
x+C
1'(x)e
x)+C
1'(x)e
x+(C
2''(x)e
−x−C
2'(x)e
−x)−C
2'(x)e
−x=e
x
(C
1''(x)e
x+C
1'(x)e
x)+(C
2''(x)e
−x−C
2'(x)e
−x)+C
1'(x
)e
x−C
2'(x)e
−x=e
x
(C
1'(x)e
x+C
2'(x)e
−x)'+C
1'(x)e
x−C
2'(x)e
−x=e
x
C
1'(x)e
x+C
2'(x)e
−x=0
C
1'(x)e
x−C
2'(x)e
−x=e
x
C
2'(x)e
−x=−C
1'(x)e
x
C
1'(x)e
x−(−C
1'(x)e
x)=e
x
2C
1'(x)e
x=e
x
| | 1 | | 1 | |
y(x)= |
| xex− |
| ex+C1ex+C2e−x |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y'(x)= |
| ex+ |
| xex− |
| ex+C1ex−C2e−x |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
y(0)=1
y'(0)=0
| 1 | | 1 | | 1 | |
| *1+ |
| *0*1− |
| *1+C1−C2=0 |
| 2 | | 2 | | 4 | |
2C
1=1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
y(x)= |
| xex− |
| ex+ |
| ex+ |
| e−x |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | |
y(x)= |
| (2x+1)ex+ |
| e−x |
| | 4 | | 4 | |
28 cze 01:22
Dziadek Mróz:
Zamykam
23 cze 15:51