Granica funkcji
Klaudia: x→0
x→
∞
x→1
lim (1−ℯ
3x)ctgx
x→0
26 cze 14:36
J:
może być reguła de Hospitala ?
26 cze 14:38
Klaudia: wolałabym nie ale, ale dobre i to
26 cze 14:40
Klaudia: albo w sumie to nawet prościej będzie de Hospitala więc może być
26 cze 14:41
J:
1) dwukrotnie policz pochodne licznika i mianownika
| | 2x | |
2) = lim |
| = lim2x2 = + ∞ |
| | | |
26 cze 14:43
26 cze 14:44
Klaudia: A byłaby możliwość rozpisania choć jednego przykładu dokładnie?
26 cze 14:48
J:
| | sinx − x | |
1) najpierw zapisz jako: |
| ... i teraz różniczkuj dwukrotnie |
| | x*sinx | |
26 cze 14:49
J:
przecież drugi i trzeci masz rozpisany ... próbuj pierwszy
26 cze 14:49
J:
| | 1 − e3x | |
4) = lim |
| ... i teraz pochodne |
| | tgx | |
26 cze 14:54
Klaudia: 2 i 3 już kumam a w tym trzecim nie powinno być 3*13=3? a w pierwszym to nie wiem czemu taki
zapis
26 cze 14:55
J:
tak .. nie zuważyłem,że x → 1
26 cze 14:55
Klaudia: fajnie dzięki za pomoc już wiem jak to robić
26 cze 14:58
Mariusz: Co do Hospitala to byłbym ostrożny
lim(x→0)(1−e
3x)ctg(x)=−3
Te granice z logarytmami też pewnie dałoby się policzyć bez Hospitala
Trzeba dążyć do granicy z e
Na tę granice z sinusami nie mam pomysłu ale może uda się wykorzystać granicę
26 cze 15:36
Mariusz: Klaudia trzeba sprawdzić czy granica którą liczysz nie pojawia się
podczas liczenia pochodnych bo między innymi wtedy liczenie granicy Hospitalem jest niewskazane
Oczywiście granica ilorazu pochodnych musi istnieć
Jeśli nie istnieje to nie można na podstawie tego wywnioskować że granica ilorazu funkcji nie
istnieje
26 cze 15:45
Klaudia: No właśnie wole liczyć granice normalnie a nie hospitalem ale na te przykłady nie mam pomysłu
26 cze 15:50
Mariusz: Wystarczy wstawić jedynkę i mamy 0*0
26 cze 19:14
ICSP: mamy chyba 0 *
∞
26 cze 19:16
Janek191:
ln 1 = 0 bo e0 = 1
26 cze 19:21
Mariusz: (x−1)
2+3(x−1)+1=x
2−2x+1+3x−3+1
| | | |
=− |
| |
| | | | 1 | | ln(lim(t→∞)ln((1− |
| )t)) | | | t | |
| |
| | 1 | | 3 | | 1 | |
=−lim(t→∞)( |
| − |
| +1) |
| |
| | t2 | | t | | −1 | |
=0−0+1=1
26 cze 22:52
Mariusz: | | 1 | | 1 | | 3 | |
W liczniku powinno być − |
| ( |
| − |
| +3) i wyjdzie |
| | t | | t2 | | t | |
26 cze 23:04
Mariusz: ICSP masz pomysł na te dwie pierwsze granice
| | sin x | |
W pierwszej próbowałem skorzystać z granicy lim(x→0) |
| =1 |
| | x | |
A w drugiej doprowadzić do tego aby pod logarytmem otrzymać liczbę e
Próbowałem też pozbyć się logarytmu podstawieniem
Zdaje się że po wykorzystaniu ciągłości logarytmu zapomniałem wykasować
logarytm z argumentu , nie poprawiłem Copy+Paste
Jeśli chodzi o regułę Hospitala to tak jak napisałem wcześniej
trzeba najpierw sprawdzić czy nie ma przeciwwskazań do jej stosowania
27 cze 05:25
Mariusz: Co do drugiego to może takie szacowanie
i z trzech ciągów
(ciągi skrajne dążą do nieskończoności więc środkowy także )
ciągi, funkcje jeden pies definicja Heinego używa ciągów
27 cze 06:20