wykładnik z ułamkiem z pierwiastkiem
john2: Możliwa jest liczba postaci 2√2 / 4 ?
Treść zadania:
Podać przykład liczby x, tak aby x√2 była liczbą niewymierną.
Odpowiedź: x = 2√2 / 4
Bo myślałem, że w przypadku liczb postaci am / n
m i n muszą być liczbami naturalnymi
26 cze 12:56
john2: Ktoś odpowiedział i nie widzę odpowiedzi, czy mi się zdaje?
26 cze 14:07
Janek191:
x = 20,25√2
więc
x√2 = (20,25√2)√2 = 20,5 = √2
26 cze 18:45
26 cze 18:53
john2: poprawka am / n = n√am
26 cze 18:54
Janek191:
Wykładnik może być dowolną liczbą rzeczywistą − patrz funkcja wykładnicza.
26 cze 18:58
john2: No faktycznie. Dziękuję.
26 cze 18:59