matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
`
asd:
Witam, rozwiązałem równanie różniczkowe
y
y'−
=0
x
y=Cx I dostałem pytanie od mojego prowadzącego jeśli za C przyjąć 5 czyli y=5x to jak sprawdzić czy ta równość jest prawdziwa ?
25 cze 23:08
Mila:
Cx
(Cx)'−
=C−C=0
x
5x
(5x)'−
=5−5=0
x
25 cze 23:12
asd:
O jejku.. Przecież to tak samo jak sprawdzało się tożsamość równania w gimnazjum, dzięki !
25 cze 23:16
Mila:
25 cze 23:18