trygonometria
bimbam: zadanie: wyznacz okres podstawowy y=IsinxI
W internetach widziałem wzór na wyznaczanie okresu podstawowego, który ma postać:
y=A sin(Bx)
T− okres podstawowy
jak go w tym przypadku zastosować, by T=1

Skoro IBI =1
25 cze 22:19
52: Jeśli masz wyznaczyć okres, a koniecznie chcesz ze wzoru to raczej nie pomogę...
Jeśli jednak interesuję cię również inna forma rozwiązania to weź kartkę oraz długopis i
narysuj wykres funkcji |sinx| i odczytaj z tego okres
25 cze 22:23
5-latek:

Okres podstawowy y=sin(x) to 2π
To masz wykres y=|sin(x)| wiec okres podstawowy to ?
25 cze 22:25
bimbam: ten sposób znam

, ale chciałem się przekonać/ dowiedzieć, czy można go jakoś obliczyć, a nie
odczytać
25 cze 22:26
5-latek: Jutro zobaczę do książki . Jeśli cos znajde to napiszse
25 cze 22:29
bimbam: dzięki
25 cze 22:38