Rozwiń w szereg Maclurina funkcję
James: Nie mogę rozwinąć w szereg Maclurina funkcji f(x)= x/2−x−x2. Mógłby mi ktoś pomóc bo chyba w
tym przykładzie nie za bardzo opłaca się liczyć kolejne pochodne bo to chyba dość czasochłonne
? Z góry dzięki.
25 cze 21:48
Saizou :
| | x | | x | |
coś takiego |
| −x−x2, czy |
| |
| | 2 | | 2−x−x2 | |
25 cze 21:51
25 cze 22:22
Mariusz: | x | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (2+x)(1−x) | | 2+x | | 1−x | |
A(1−x)+B(2+x)=x
A+2B=0
−A+B=1
3B=1
A=−2B
| x | | 2 | 1 | | 1 | 1 | |
| =− |
|
| + |
|
| |
| (2+x)(1−x) | | 3 | 2+x | | 3 | 1−x | |
| x | | 1 | 1 | | 1 | 1 | |
| =− |
|
| + |
|
| |
| (2+x)(1−x) | | 3 | | | 3 | 1−x | |
ale to bardziej z szeregu geometrycznego niż Maclaurina
Maclaurina to raczej pochodne , niby wyjdzie ten sam szereg ale jednak
26 cze 13:57
James: Właśnie tak się zastanawiałem żeby rozłożyć to na ułamki proste. No właśnie pochodne wychodzą
trochę takie kosmiczne przynajmniej jak chciałem liczyć więc nie wiem czy da się później z
tych pochodnych wyprowadzić jakiś wzór szeregu.
26 cze 14:16