Funkcje
wojtuniątko:

Współrzędne końców odcinka AB wynoszą: A(3, −7), B(−5, 1).
| | I PB I | | 3 | |
Wyznacz współrzędne punktu P, który tak dzieli odcinek AB, że |
| = |
| . |
| | I AB I | | 5 | |
Moje obliczenia:
Ten odcinek jest wektorem (w): [−8, 8)
I w I =
√82 + 82 = 8
√2
| | 3 | |
I PB I = |
| * 8√2 = 4,2√2 = √35,28 |
| | 5 | |
Czyli szukam współrzędnych wektora BP (x, y), kiedy:
x
2 + y
2 = 35,28
Co dalej?
25 cze 21:13
wojtuniątko: Proszę o pomoc! Jestem na dobrej drodze...
25 cze 21:26
5-latek: tak ale do zapoznazania się z definicja odcinka i wektora
25 cze 21:39
Mila:
| | 3 | | −24 | | 24 | |
PB→= |
| *[−8,8]=[ |
| , |
| ] |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
Aby otrzymać współrzędne punktu P należy do wsp. punktu B dodać wsp. wektora BP
→
| | 24 | | 24 | | 1 | |
B=(−5,1)→T[ |
| ,− |
| ]→P=(−5+445, 1−445)=(− |
| ,−345) |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
T oznacza translację ( inaczej przesunięcie równoległe)
25 cze 21:44
Mila:
Witam 5−latka, jakoś ostatnio nie zauważasz mnie.
25 cze 21:45
52: Mila dziękuję za poświęcony czas przy zadaniach
25 cze 21:58
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Alez skad . Może to tak wygląda .Odcialem się trochę ostatnio od nauki i tylko tak czasmi cos
podpowiedziałem .
25 cze 22:06
52: Pewnie, każde sprawdzenie zadania albo naprowadzenie do celu to bardzo dużo
25 cze 22:07
52: A jeśli pytasz czy zaliczyłem, to tak zaliczyłem... 22 osoby na 83 zaliczyły póki co.
25 cze 22:13
5-latek: To w takim razie gratuluje

ja ostatnio słucham dobrej muzyki (ballad rockowych 60−80 lata .
Teraz słucham ostatniego koncertu ze Szwecji Marka Knopflera
25 cze 22:18
5-latek: Nic nie szkodzi . napisz jutro na emalia jakich materiałów potrzebujesz to CI wysle skany
Teraz dobranoc
25 cze 22:28
52: Racja

Ważne, że wszystko zaliczone i spokój

Ale i tak nie ma zbijania bąków
25 cze 22:42
wojtuniątko: Dziękuję za pomoc!
25 cze 23:11
Mila:
Doczytałeś się.?
25 cze 23:16