Funkcje
wojtuniątko:

W trójkącie ABC dane są: A(−7, −1), B(5, 1) oraz wektor BD = [−9, 1], gdzie D to środek boku
AC.
Oblicz współrzędne punktu D oraz długość boku AC.
Dopiero zaczynam moją wielką przygodę z wektorami i nie mam pojęcia jak go narysować, zwłaszcza
nie znając współrzędnych C.
25 cze 20:02
wojtuniątko: Proszę o wskazówkę.
25 cze 20:12
Mila:

A=(−7,−1)
B=(5,1)→T
[−9,1]→D=(5+(−9),1+1)=(−4,2)
D=(−4,2) − środek AC, C=(x
c,y
c)
x
c=−1
4=y
c−1⇔
y
c=5
C=(−1,5)
dokończ
25 cze 20:18
wojtuniątko: Nie rozumiem obliczeń, ale rysunek mi bardzo pomógł − dziękuję !
25 cze 20:26