aa
Hugo: Znaleźć natężenie pola magnetycznego na osi cienkiego przewodnika kołowego, o promieniu R,
przez który przepływa prąd o natężeniu I.
jak to zrobic
25 cze 19:49
Hugo: czy to ten wzór?
∫H*dl = I

okrąg koła = 2piR
czyli:
∫H*dL = I = ∫H*dL*cos0 = I
H*L = I
L = 2piR
H *2piR = I
H = I/ 2piR

25 cze 20:29
Hugo: co to może być oś przewodnika kołowego

to okrąg
25 cze 20:33
25 cze 20:48
Ada:

Siły H
2 się skasują po wycałkowaniu po okręgu.
H1 =
H sin α
I dodatkowo:
| | π | |
Czyli im bardziej się oddalamy od środka tym kąt większy, aż x≈r wtedy α≈ |
| , jak x=0 ⇒ α=0 |
| | 2 | |
I tak
H jest przyczynkiem od długości dl, gdzie l∊(0, 2πL)
Korzystasz z prawa Biota−Savarta:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Biota-Savarta
26 cze 00:53
daras: Jeżeli okrąg leży w płaszczyźnie XOY, to jego oś i szukane natężenie pola ma wyłącznie składową
do tej płaszczyzny prostopadłą czyli "zet.
26 cze 07:43
Ada: Z rysunku H1, z to odległość od środka okręgu.
26 cze 22:10
Hugo: 
!
26 cze 23:15
Hugo: Bylem dzis na konsultacjach rano u Pani to mi potłumaczyła. Ada o Wielka kiedy bywasz na forum?
bo mam ogromne zaliczenie w Wtorek

i będę jeszcze cwiczyc?
26 cze 23:16
Ada: Różnie. Teraz głównie wtedy, jak mi się nie chce uczyć elektroniki, i głównie nocą
27 cze 18:17
daras: ćwiczcie razem pilnie zwłaszcza nocami
27 cze 22:27