matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Kamil S. :
∫cos
2
xdx=
25 cze 19:43
Eta:
1
1
2cos
2
x−1= cos(2x) ⇒ cos
2
x=
+
cos(2x)
2
2
1
1
x
sin(2x)
∫cos
2
xdx=∫
dx+∫
cos(2x)dx =
+
+C
2
2
2
4
25 cze 19:50
Mariusz:
Można też przez części wykorzystując jedynkę trygonometryczną ∫(cosx)(sinx)'dx=cos(x)sin(x)−∫(−sinx)(sinx) ∫cos
2
(x)dx=cos(x)sin(x)+∫(1−cos
2
(x))dx 2∫cos
2
(x)dx=cos(x)sin(x)+∫dx
1
∫cos
2
(x)dx=
(cos(x)sin(x)+x)+C
2
Jest to wygodne zwłaszcza dla większych potęg
25 cze 20:10
Kamil S. :
dzięki
25 cze 20:15
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick