algebra
Kubuś: Wykazać, że zbiór wektorów w przestrzeni liniowej R5, spełniających warunek:
nieparzyste współrzędne są sobie równe, tworzy podprzestrzeń liniową.
Wyznaczyć bazę i wymiar tej podprzestrzeni.
Totalnie nie mam pojęcia, jak się za to zabrać. Jakiś pomysł?
Zadanko z algebry
25 cze 18:46
henrys: Niech u=[a1,a2a3,a4,a5]∊R5
v=[b1,b2,b3,b4,b5]∊R5
u,v∊S⊂R5 ⇒u=[a1,a2,a1,a4,a1]
v=[b1,b2,b1,b4,b1]
1) [0,0,0,0,0]∊S
2) α∊R, α[a1,a2,a1,a4,a1] = [αa1,αa2,αa1,αa4,αa1]∊S
3) u+v= [a1+b1,a2+b2,a1+b1,a4+b4,a1+b1]∊S
S jest podprzestrzenią liniową.
25 cze 19:14
Godzio:
1 warunek nie jest konieczny, automatycznie wynika z 2 (dla α = 0)
Lv = (a1,a2,a1,a4,a1)
Baza: B = {(1,0,1,0,1), (0,1,0,0,0), (0,0,0,1,0)}
Jak ją znaleźć? Np wziąć wektory bazowe R5 i przepuścić je przez przekształcenie, a następnie
wybrać te niezależne. Niech e1 = (1,0,0,0,0), itd. ei − jedynka na i − tym miejscu.
Le1 = (1,0,1,0,1)
Le2 = (0,1,0,0,0)
Le3 = 0
Le4 = (0,0,0,1,0)
Le5 = 0
No i wszystko widać.
Wymiar to liczba wektorów w bazie, stąd dimS = 3
25 cze 19:27