Rekurecja liniowa NIEJEDNORODNA
Biri Biri: Witam, mam problem z rekurencja niejednorodną.
Jednorodną umiem rozwiązać ale co robić jak jest wyraz bez an ?
Potrzebuje aby krok po kroku ktoś wyjaśnił bo ciężko
a0 = 1
a1 = 0
an = −2an−1+3an−2 + 8n − 2
Problem jak pokonać te +8n − 2
25 cze 17:51
Biri Biri: ?
25 cze 19:48
wmboczek: r
1=1 r
2=3
metoda przewidywań c
n=An+B ale jest to liniowa zależność z 1
n zatem c
n=An
2+Bn
wstawiasz do rekurencyjnego i rozwiązujesz układ na każdy współczynnik przed odpowiednią potęgą
n
An
2+Bn+2A(n−1)
2+2B(n−1)−3A(n−2)
2−3B(n−2)=8n−2
A=1 B=2
Z war początkowych C1
n+D(−3)
n+n
2+2n obliczasz C i D i koniec
mam nadzieję że się nie walnąłem
25 cze 20:00
Mariusz: Nie lepiej z funkcji tworzących
A(x)=∑anxn
Twoja rekurencja zachodzi od n=2 więc sumujesz od n=2
Bez texa nie pokaże dokładnie jak to działa ale zapewniam że w tej metodzie dużo więcej widać
25 cze 20:31
Darex: an+1 − 2an = n2 + n + 2
21 maj 20:56
Darex: a
(n+1) − 2a
n = n
2 + n + 2
Mógłby ktoś wytłumaczyć jak to zrobić
21 maj 20:57
Mila:
Nie ma warunków początkowych?
21 maj 21:59