liczby zespolone
pawel112: Witam.
Proszę o pomoc z tym zadaniem.
Znaleźć część rzeczywistą i urojoną liczby zespolonej z postaci:
(√3−i)2
z=
.
(2+2i)2
Obliczyć moduł liczby zespolonej oraz jej argument.
3
Czy liczba z należy do A={z∊C: π<Arg(iz)≤
π, −2<Rez≤2}?
2
Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej zbiór A oraz liczbę z.
Wyszło mi, że z=(−1+√3)i oraz |z|=−1+√3, sin α = 0 i cos αa = 1, więc kąt to 0o.
Proszę o wskazówki, a najlepiej rozwiązanie pozostałej części.
25 cze 17:47
ICSP: źle wyznaczona liczba z.
25 cze 17:53
pawel112:
−√3
−1
Dzięki za odpowiedź. Teraz mam nadzieję, że dobrze wyliczyłem z=