pola powierzchni
Welcome: Oblicz pola powierzchni brył utworzonych przez obrót dookoła osi OX
y=2x3, x∊[0,1]
Zatrzymuję się na etapie podstawienia do wzoru i dalej nie wiem co zrobić z tym 2x3*
√1+36x4
25 cze 15:47
J:
podstawić: 1 + 36x4 = t 4*36x3 = dt
25 cze 15:50
25 cze 15:52
J:
| | 1 | |
upss... = |
| ∫√tdt oczywiście |
| | 72 | |
25 cze 15:53
Welcome: Dokładnie. Później zmieniam granice i wychodzi mi kiepski wynik

. Własnie sie zastanawiam jak
to jakoś skrócić.
Ale i tak dzięki za pomysł
25 cze 16:01