zbieżność
Hajtowy: zbadaj zbieżność
∞
1
25 cze 14:58
Hugo: wpierw rozwiąz to jak by byłą nie oznaczona
25 cze 15:03
kyrtap: skorzystaj z definicji
25 cze 15:06
Hajtowy: Panowie ja nie potrzebuję gadania tylko rozwiązania

Kolega w potrzebie xD
25 cze 15:09
Hajtowy: To nikt nie pomoże?
25 cze 15:14
Hugo: trójke przed ulamek i dodaj i odejmij dwojke w liczniku , wyciągasz
| | 7/3−2 | |
calka( 3 * 1 + |
| ) |
| | x+2 | |
calka z 3 to 3x a to drugie to bedzie logarytm |x+2| a licznik bedzie stałą przed logarytmem
potem granice calkowania i budujesz limesa
25 cze 15:25
ICSP: | | 3x + 7 | |
∫ |
| dx = 3x + ln|x + 2| + C |
| | x + 2 | |
| | 3x + 7 | |
∫∞1 |
| dx = limc → ∞ [3c + ln|c + 2| ] − 3 − ln3 = ∞ |
| | x + 2 | |
całka jest rozbieżna.
25 cze 15:27
25 cze 19:30
ICSP: ...
25 cze 23:53