wariancja i srednia donośność
statystyk: Badano donośność pocisków wystrzelonych z pewnego typu moździerza, dla 16 pocisków uzyskano
x(średnie) = 4m, S2 = 25m. Przy założeniu że badana cecha ma rozkład normalny, wyznacz na
poziomie istotności 0,05 przedział ufności dla średniej donośności pocisków. Ile wynoszą
oszacowania punktowe średniej i wariancji donośności pocisków?
Zrobiłem to tak:
1. P(−2,145<[(4−m)/5]*√15<2,145)=0,95
P(1,23<m<6,77)=0,95
2. ϰ(chi)20,025;15=27,49
ϰ(chi)20,975;15=6,27
P(6,27<nS2/δ2<27,49)=0,95
P(3,82<δ<7.99)=0,95
Czy wlasnie to mialem w tym zadaniu wyznaczyć?
25 cze 14:54
statystyk: czy ktos mógłby zerknąć?
25 cze 17:42