całki na powtórkę :)
Hajtowy:
Oblicz całkę:
∫x
2e
−4x dx
Zbadaj zbieżność:
∞
1
25 cze 14:33
Hajtowy: Zbieżność potrzebuję bo tą 1 obliczę

ale zbieżności nie rusze
25 cze 14:34
J:
| | 1 | |
1) dwa razy przez części : v' = e−4x v = − |
| e−4x |
| | 4 | |
25 cze 14:36
Hajtowy: 1) zrobiłem a co z tą zbieżnością głupią?
25 cze 14:53
Mila:
| | 3x+6+1 | | 3*(x+2)+1 | |
1∫∞ |
| dx=limε→∞1∫ε( |
| = |
| | x+2 | | x+2 | |
| | 1 | |
=limε→∞1∫ε(3+ |
| )dx=limε→∞[3x+ln(x+2)]1ε= |
| | x+2 | |
=lim
ε→∞(3ε+ln(ε+2)−3−ln(1+2)=
∞ całka rozbieżna
25 cze 18:56
Mila:
Są jeszcze kryteria zbieżności, ale nie pamiętam, może Godzio albo ICSP podpowiedzą jak
inaczej to rozwiązać.
25 cze 19:04
Saizou :
kryterium porównawcze, to praktycznie analog do szeregów
25 cze 19:17
Godzio:
Może nieco szybciej z kryterium porównawczego:
| 3x + 7 | | 3x | |
| ≥ |
| = 1 |
| x + 2 | | x + 2x | |
∫
1∞1dx =
∞
Więc wyjściowa również rozbieżna
25 cze 19:20