Zbadać ekstrema funkcji dwóch zmiennych
mongol : Hej

bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniutych przykładów. Zrobiłam większość przykładów ztymi
nie potrafię sb poradzić

Zbadać ekstrema funkcji:
a) f(x,y)=sinx+siny+sin(x+y);
b) f(x,y)=sinx*siny*sin(x+y), 0<=x<=pi, 0<=y<=pi;
c) f(x,y)=x−2y+ln*sqrt(x
2+y
2+3arctg(y/x);
Z góry dziękuje

[proszę o dokładne rozwiązania]
25 cze 14:07
J:
a) policz: fx oraz fy
25 cze 14:10
mongol : robię w ten sposób, że licze najpierw pochodną po x i po y i jak dochodze do równania to pnk
stacjonarny mi nie wychodzi tak jak w odp. Nie wiem, muszę się chyba gdzieś albo w pochodnej
albo w równaniu walnąć jak tak...
25 cze 14:12
J:
pokaż pochodne
25 cze 14:14
mongol : chwila
25 cze 14:14
mongol : po x: cosx+cos(x+y)
po y: cosy+cos(x+y)
25 cze 14:15
J:
OK ... teraz układ równań:
fx = 0
fy = 0
25 cze 14:20
mongol : no ok. To nie wiem czy tak można, ale sb podzieliłam jedną i drugą linijkę przez cos(x+y).[bo
to mi
się powtarza] i mam
cox/cos(x+y)=0
cosy.cos(x+y)=0
i co dalej z tym mam zrobić, jak to rozwiązać ?
25 cze 14:24
J:
nie dziel nic , tylko odejmij stronami i wzór na różnicę cosinusów
25 cze 14:25
mongol : hymmm... ciężko mi połapać to dalej!
Mógłbyś mi to napisać jak to robisz?
25 cze 14:32
J:
cosx + cos(x+y) = 0
cosy + cos(x+y) = 0
odejmujesz stronami:
cosx − cosy = 0
25 cze 14:34
mongol : jak mama cox− cosy=0,
teraz korzystam z wzrou na róznice cosinusów:
cosx−coy=2*sin(x+y/2)*cos(x+y/2)
i co teraz
25 cze 14:35
J:
sin(...) = 0 lub cos(....) = 0
25 cze 14:37
mongol : ok, ok. Ma wyjść pnk stacjonarny (pi/3,pi/3) , to nie wyjdzie..
25 cze 14:40
J:
zły wzór zastosowałaś ...
25 cze 14:54
mongol : to możesz mi to zrobić do tego pnk? Jak będę miała ten pnk stacjonarny to już dalej wiem co
robić..
25 cze 14:57
mongol : ?
25 cze 15:14
J:
| | x+y | | x − y | |
⇔ |
| = 0 lub |
| = 0 ⇔ x = y lub x = − y |
| | 2 | | 2 | |
1) x = y
cosx + cos2x = 0 ⇔ cosx + cos
2x − sin
2x = 0 ⇔ cosx + cos
2x − (1 − cos
2x) = 0 ⇔
2cos
2x + cosx − 1 = 0 ... podstawienie: cosx = t ⇔ 2t
2 + t − 1 = 0 ⇔
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
t = |
| lub t = − |
| ⇔ cosx = |
| lub cosx = − |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
.. .już chyba dasz radę dalej
25 cze 15:17
mongol : Tak, już rozumiem,

Dziękuje Ci bardzo

Jak będę miała jakiś dalej problem mogę na Cb
jeszcze
liczyć?
25 cze 15:25