długość łuku krzywej
Alan: Oblicz długość łuku krzywej. r= 2e
3t , gdzie t∊ <0; 1>
zastosowałem wzór L=
a ∫
b √1 + [f' (r)]2 dt
Proszę o pomoc, gdyż dobrnąłem jedynie do całki oznaczonej i nie mam pojęcia jak sobie z nią
poradzić.
25 cze 13:37
J:
spróbuj tak .. pomnóż licznik i mianownik przez: e6t ,
potem podstawienie: 1 + 36*36t = u2
25 cze 13:49
J:
bzdura ... tutaj przecież nie ma ułamka ...
25 cze 13:53
J:
| | ex +1 | |
skorzystaj z .... ∫(√ex + 1)dx = ∫ |
| dx = .. |
| | √ex +1 | |
podstawienie: t =
√ex +1 , t
2 = e
x +1 , 2tdt = e
xdx
25 cze 14:01
Alan: no właśnie.. próbowałem już chyba za wszystko podstawić, ale nic mi nie wychodzi
25 cze 14:06
Alan: ten komentarz się tyle wrzucał, że go wyprzedziłeś, dziękuję bardzo
25 cze 14:22