Wyznacz dziedzinę funkcji cyklometrycznych
omae: | | 2x−4 | |
f(x) = |
| + arcsin(3x−1) |
| | x2−5x+6 | |
Wyznaczam dziedzinę pierwszej funkcji wymiernej:
x
2−5x+6 ≠0
△ = 25−4*1*6
△ = 1
D = R/ {2,3}
Co więc zrobić z tym arcsin? Gdy próbuje znaleźć x metodą równania, otrzymuję wynik {U1}{3}.
| | 1 | | pi | |
arcin( |
| ) , co wynosi |
| . Lecz nie mam pojęcia, co mam dalej z tym zrobić, by |
| | 3 | | 6 | |
wyliczyć dziedzinę całej funkcji?
24 cze 22:09
Mila:
−1≤3x−1≤1 /+1
0≤3x≤2 /:3
24 cze 22:29
omae: czyli w tym przypadku niepotrzebnie obliczałam dziedzinę funkcji wymiernej, bo rozwiązaniem
jest dziedzina samego arcsinus'a?
24 cze 22:48
Mila:
Potrzebnie, bo "zera" mianownika mogły się znaleźć w przedziale określoności arcsin (..).
24 cze 22:50