całka
komik: podpowie ktoś jak obliczyć taką całkę :
24 cze 22:06
Mariusz: | x | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| √x(x+1) | | √x | | √x(x+1) | |
24 cze 22:10
komik: no tak, dzięki
24 cze 22:13
komik: a jak to rozpisałeś, wiem jak to pociągnąć dalej, ale skąd rozbicie na takie 2 ułamki, z
rozkładu na ułamki proste?
24 cze 22:18
Mariusz: Z obserwacji
Jak wygląda pochodna złożenia ?
Dlatego chciałem mieć pierwiastek w mianowniku
24 cze 22:26
komik: wiem jak rozwiązać pochodną złożenia, ale nie za bardzo rozumiem co to ma tutaj do rzeczy?
24 cze 22:33
Mila:
[x=t
2, dx=2t dt]
| | t*2t dt | | 2t2+2−2 | |
∫ |
| =∫ |
| dt= |
| | t2+1 | | t2+1 | |
=2t−2arctgt=2
√x−2arctg(
√x)+C
24 cze 22:38
bezendu:
Mila jeden błąd w przejściu 2t−2arctg(t) brakuję stałej C.
24 cze 22:41
Saizou :
bezendu no raczej nie musisz pisać C podczas liczenia, tylko na samym końcu,bo
tworzymy rodzinę funkcji, wiec to bez znaczenia w procesie liczenia xd
24 cze 22:43
bezendu:
Mnie uczono, że jeśli już z całki przechodzimy do wyniku to dajemy stałą C.
24 cze 22:46
Mila:
Niech komik spojrzy do notatek i dopisze stałą , jak wymagają.
24 cze 22:48
Saizou :
ależ to bez różnicy, bo gdybyśmy liczyli teraz pochodne to wynik mamy ten sam, bo całkowanie
sprowadza nas do rodziny funkcji, a pisząc wynik be stalej C, wybieramy reprezentanta tej
rodziny.
Choć mogę ci przyznać rację że zapis F(x)=F(x)+C jest trochę mylący, ale to zależy od umowy
jaką się przyjmie
24 cze 22:52
Mariusz: "wiem jak rozwiązać pochodną złożenia, ale nie za bardzo rozumiem co to ma tutaj do rzeczy?"
Chodzi o to że tutaj starasz się odwrócić pochodną złożenia
Przy odrobinie wprawy można by tę całkę policzyć w pamięci
24 cze 22:59