Pomoże ktoś ? Rozwiąż układ równań dowolną metodą:
Krzychu: Rozwiąż układ równań dowolną metodą:
z przodu jest klamra obejmująca 3x−2y=4
dwie linijki , ale nie wiem jak ją zrobić : x+5y= 7
24 cze 20:28
5-latek: ten układ rownan możesz rozwiazac takimi metodami
a) wyznacznikowa
b) podsatwiania (wyznacz np. x z drugiego i podsatw do 1 równania
c)przeciwnych wspolczynnikow np. pomnóż drugie równanie przez(−3)
d) graficznie
wyznacz y z 1 równania i wyznacz y z 2 równania i narusuj te dwie proste na układzie
wspolrzednych
24 cze 20:36
24 cze 20:38
Krzychu: Fajnie fajnie

a rozpiszesz mi to ?
24 cze 20:52
mateuszteusz: np. przeciwnych współczynników
3x−2y=4
x+5y= 7 / *(−3)
3x−2y=4
−3x − 15y = −21
y=?
x=?
choć w tym przykładzie moim zdaniem łatwiej metodą podstawiania. z drugiego równanie wyznacz
"X" i dalej już z górki
24 cze 20:56
Mila:
Metoda podstawiania
3x−2y=4
x+5y= 7 /−5y
====== wyznaczamy x z drugiego równania
x=7−5y teraz podstawiamy do pierwszego równania
3*(7−5y)−2y=4
x=7−5y
21−15y−2y=4 /−21
x=7−5y
−17y=−17 /:(−17)
y=1
x=7−5*1
x=2
y=1
====
24 cze 20:59
Krzychu: no i fajnie

dziekuje serdecznie
24 cze 21:07
AS: Dołożę jeszcze metodę graficzną
Sporządzić wykresy obu prostych i odczytać
współrzędne ich punktu wspólnego.
25 cze 11:12