równanie zupełne
prezes: jak się za to zabrać
myślałem żeby znaleźć czynnik całkujący ale wychodzi mi funkcja dwóch zmiennych a ma być jednej
zmiennej i nie wiem...
24 cze 19:20
Mariusz: (1−x
2y)dx+x
2(y−x)dy=0
Q=y−x
24 cze 20:29
ICSP: Mariusz znasz się na analizie zespolonej, konkretniej na homografiach ?
24 cze 20:31
Mariusz: Nie bardzo , musiałbym trochę doczytać , poleciłbyś coś o tym
24 cze 20:48
ICSP: Ech, w takim razie jakoś sobie sam poradzę

Dzięki za odp
24 cze 20:50
Mariusz: Ty źle ten czynnik liczysz
24 cze 21:19
prezes: liczę z tego wzoru co podałeś tylko ja nie podzieliłem przez x
2 i pewnie dla tego nie wyszło
...
| | dP | | dQ | |
wychodzi mi wtedy |
| =−x2, |
| =2xy−1 |
| | dy | | dx | |
dzięki za twoje obliczenia
24 cze 21:31
Mariusz: Po pierwsze liczyłeś czynnik zależny od y
| | dQ | |
Po wtóre źle obliczyłeś |
| |
| | dx | |
24 cze 21:41
Mariusz: Jeszcze źle wstawiłeś do wzoru (dodałeś pochodne cząstkowe zamiast odjąć)
24 cze 22:03