Kiedy dwa okregi maja jeden punkt wspolny ?
Mr.Yolo: Zadanie:
Dla jakich wartosci parametru m uklad:
x
2+y
2+2x=m
2−1
x
2+y
2−4x−8y=m
2+2m−19
ma dokladnie jedno rozwiazanie?
Wiem ze to sa rownanie dwoch okregow ale moje pytanie jest: Kiedy dwa okregi maja jeden punkt
wspolny

24 cze 19:00
24 cze 19:01
Mr.Yolo: to ktory ja mam wybrac:
styczne wewnetrznie czy zewnetrznie ?
24 cze 19:03
henrys: Narysuj sobie okręgi, które mają jeden punkt wspólny i zapisz zależności między ich
promieniami i środkami.
24 cze 19:04
Mr.Yolo: Moglbys mi pokazac jak to zrobic ?
24 cze 19:06
5-latek: S=(−1`,0) to wspolrzedne srodka pierwszego okregu
S=(2,4) to wspolrzedne srodka 2 okręgu
24 cze 19:10
Mr.Yolo: Oki odleglosc miedzy nimi = 5
24 cze 19:14
Mr.Yolo: czyli ze r1+r2=5, i co dalej ?
24 cze 19:16
Mr.Yolo: (m
2)+(m
2+2m+1)=5
24 cze 19:17
5-latek: zapisz te równania tak
{(x+1)2+y2= m2−1−1
{(x−2)2+(y−4)2=m2+2m−19−4−16
wiec
{x+1)2+y2=m2−2
{(x−2)2+(y−4)2= m2+2m−39
masz już postac kanoniczna obu okregow czyli taka (x−a)2+(y−b)2=r2
W pierwszym równaniu r2=m2−2 to r= √m2−2
W drugim r=√m2+2m+39
24 cze 19:23
5-latek: I rozpatruj oba przypadki czyli styczne zewnętrznie i wewnętrznie .
Sprawdz jeszcze raz moje obliczenia bo moglem się machnąć
24 cze 19:25
Mr.Yolo: W odpowiedziach jest taka postac:
{(x+1)
2+y
2=m
2
{(x−2)
2+(y−4)
2=m
2+2m+1
24 cze 19:32
Mr.Yolo:
r1=√m2
r2=√m2+2m+1
^^
24 cze 19:33
Mr.Yolo:
zewnetrznie:
|AB|=r1+r2,
5=√m2+√m2+2m+1
5=m+m+1
4=2m /:2
2=m
wewnetrznie:
|AB|=|r1−r2|= |√m2+√m2+2m+1|,
co dalej ?
24 cze 19:40
Mr.Yolo: jak mam to wyliczyc
24 cze 19:43
5-latek: Jasne ze tak ja zle napisałem
Będzie tak
{(x+1)2−1+y2=m2−1
{(x−2)2−4+(y−4)2−16=m2+2m−19
wiec
{ (x+1)2+y2= m2−1+1
{(x−2)2=(y−4)2=m2+2m−19+4+16
Tak ma być liczyłem to w pamięci i się machmalem
24 cze 19:45
5-latek: zauważ ze √m2= |m| ze wzoru √x2=|x|
tak samo √m2+2m+1=√(m+1)2=|m+1| z tego samego wzoru
bo m2+2m+1= (m+1)2
24 cze 19:49
Mr.Yolo: Ok to moglbys mi to zewnetrzne wyliczyc ?
24 cze 19:58
Mr.Yolo: ktos pomoze bo nie wiem jak wyliczyc to zewnetrzne (powinno wyjsc −3 ale nie wiem jak )
24 cze 20:17
5-latek: zewnętrznie
|m|+|m+1|=5
przedziałami ja bym to zrobil
1.m∊ (−∞−1)
2 m∊<−1 0)
3m∊<0,∞)
Zaczne1 przedzial
|m|= −m
|m+1|=−(m+1)= −m−1
−m+(−m−1)=5
−m−m−1=5
−2m=6 to m=−3 (wiec m−−3 należy do tego przedzialu wiec jest rozwiązaniem tego równania
Sprawdzaj dalej przedzialy
24 cze 20:19
Mr.Yolo: Dziekuje bardzo
24 cze 20:38