wykres
Monika: sporzadz wykres an= −3n+4 <n
trzeba mi to policzyc i zrobic wykres
24 cze 18:51
5-latek: Napisz porządnie tresc zadania Dopiero wtedy porozmawiamy
24 cze 19:01
Monika: Sporzadz wykres an= −3n+4 <n 5
24 cze 19:18
5-latek:

Już teraz jest lepiej
Co wiemy . Ciag ten będzie miał 4 wyrazy bo wyrazow ma być mniej niż 5
Oczywiście powinnismy jeszcze zapisac ze n∊N
czyli musimy policzyć wyraz a
1 ,a
2 a
3 i a
4
Wzor ciągu w postaci ogolnej mamy taki
a
n= −3n+4
Liczymy a
1 (w miesce n wstawiamy do wzoru n=1 wiec
a
1= −3*1+4= 1 (czyli na wykresie zaznaczasz punkt (1,1)
Liczymy a
2 (w miejsce n wstawiamy dio wzoru n=2 wiec
a
2= −3n+4= −3*2+4= −2 (na wykresie zaznaczasz punkt (2,−2)
Teraz licz sama a
3 i a
4
Masz wykres dla dwóch pierwszych wyrazow a
1 i a
2 dla a
3 i a
4 zrob sama
Zauwaz ze to będą punkty a nie linia prosta
24 cze 19:38
Monika: a3=−3*3+4=−5 (3,−5)
a4=−3*4+4=−8 (4,−5)
dobrze ?
24 cze 22:38
5-latek: Dobrze tylko popraw (4.−8) a nie (4,−5)
25 cze 17:30