24 cze 17:30
john2: f'(x
0) to współczynnik kierunkowy szukanej prostej (to jest to co stoi przy
x−ksie w y = ax + b),
tutaj wiedza o nim pozwala nam znaleźć punkt, w którym styczna do wykresu ma właśnie taki
współczynnik
https://matematykaszkolna.pl/strona/970.html
24 cze 17:47
xdxd: i dlatego musi być f'(xo) a nie f(xo), bo wtedy styczna należy do wykresu, czy jak?
24 cze 17:51
xdxd: Jest w stanie ktoś tak łopatologicznie wytłumaczyć?
24 cze 18:00
john2: f'(x0) jest współczynnikiem kierunkowym prostej, a nie f(x0). f(x0) to tylko wartość funkcji
w tym punkcie.
f'(x0) informuje o tym, "jak zmienia" się funkcja w punkcie x0, o ile w ogóle można mówić o
zmianie w punkcie.
To obrazuje właśnie prosta styczna do wykresu w tym punkcie. Im bardziej stroma (im większe a)
tym "szybsza zmiana".
Spójrz na przekształcony wzór na styczną i na wzór ogólny prostej:
y = f'(x0)x − f'(x0)x0 + f(x0)
y = ax + b
przy x stoi f'(x0) w pierwszym przypadku, zaś a w drugim.
f'(x0) = a
24 cze 18:05
john2: My wiemy, że prosta będzie miała a = 4, więc wzór:
y = 4x + b
Wiemy też, że jest styczną do wykresu funkcji f(x) = x4
Żeby znaleźć b, korzystamy ze wzoru na styczną do wykresu w punkcie.
Nie znamy f(x0), ani x0, ale znamy f'(x0), dlatego to wykorzystujemy.
24 cze 18:08
xdxd: ok, a czego dotyczy:
f(1)=14=1 ?
24 cze 18:45
xdxd: podstawiam xo pod x
xo wyszło 1, więc podstawiam 1
24 cze 18:46
john2: f(x0) = f(1) = 14 = 1
liczymy wartość funkcji w punkcie x0, bo jest nam ona potrzebna do wzoru na styczną.
Nie podstawiasz x0, czyli 1, pod x, tylko pod x0.
24 cze 18:50
john2: Tzn. źle mówię. Tak podstawiasz 1 za x w f(x) = x4
24 cze 18:53
xdxd: Ok, dziękuję za pomoc. Trochę błądzę w tym zadaniu, i teraz wiem, ale za 10 minut mogę czegoś
nie łapać

Ale może zrobię jeszcze podobne przykłady to się utrwali/
24 cze 18:58