logarytmy
john2: loga(2an) = n2
Może ktoś wyjaśnić, skąd to n2?
Treść zadania:
Dla ilu trójek rzeczywistych dodatnich a,b,c różnych od 1 spełniona jest nierówność:
loga(b + c) = (logab) * logac
autor przyjmuje:
b = c
logab = logac = n
wtedy
b = c = an
wtedy wzór jest spełniony, gdy
loga(b + c) = loga(2an) = n2
co prowadzi do 2an = an2
a = 21 / n(n − 1)
to prowadzi do następujących przykładów:
n = 2, a = √2, b = c = 2
...
...
...
24 cze 16:47
john2: Ahaa, już widzę. Sorry za śmiecenie.
24 cze 16:49