LOL
zszszsszsz: 1
Wygeneruj macierz 40x40 z liczbami do 60.
Podziel ja na cztery równe macierze 20x20 i oblicz silny ich składników.
Oblicz średnia składników na przekątnej macierzy 40x40.
2
Napisz funkcję która sprawdza czy liczba jest dodatnią ujemna czy jest zerem.
3
Stwórz macierz 20x15 według wzoru
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
24 cze 16:45
zszszsszsz:
clc
clear all
A=randi(60,40,40);
[w,k]=size(A);
A1=A(1:(w/2),1:(k/2));
A2=A(1:(w/2),(k/2)+1:k);
A3=A((w/2)+1:w,1:(k/2));
A4=A((w/2)+1:w,(k/2)+1:k);
[u,v]=size(A1);
s1=0;
s2=0;
s3=0;
s4=0;
for i=1:u;
for j=1:v;
s1=s1+A1(i,j);
s2=s2+A2(i,j);
s3=s3+A3(i,j);
s4=s4+A4(i,j);
end
end
disp('sumy poszczególnych macierzy 20x20')
s1
s2
s3
s4
S=0;
for i=1:w;
for j=1:k;
if i==j;
S=S+A(i,j);
end
end
end
disp('średnia składników na diagonalii macierzy 40x40')
a=S/(length(diag(A)))
24 cze 16:45