Funkcje
jessica69:

Na rysunku wykres f(x)
Jakie współrzędne będą miały punkty wykresu g(x), jeśli g(x) = f(x − 3) ?
24 cze 15:28
J:
przesuń wykres o wektor v = [3,0]
24 cze 15:29
Janek191:
→
w = [ 3 , 0 ]
24 cze 15:29
jessica69: Przesuwam, ale w odpowiedziach jest, że te punkty mają współrzędne:
lewy − [1, 4]
prawy − [7, 2]
a nie:
lewy − [−5, 4]
prawy − [1, 2]
24 cze 15:33
jessica69: Czy to kolejny błąd w odpowiedziach, czy jakimś sposobem (x − 3) ewoluuje w (x + 3) ?
24 cze 15:34
J:
jest dobrze w odpowiedziach: x' = −2 + 3 = 1 oraz x' = 4 + 3 = 7
( y się nie zmieniają )
24 cze 15:36
Janek191:
( − 2, 4) + [ 3 , 0 ] = ( 1, 4)
( 4 , 2) = [ 3, 0 ] = ( 7 , 2)
Jest ok
24 cze 15:37
Janek191:
W II wierszu miało być
( 4, 2) + [ 3, 0 ] = ( 4 + 3, 2 + 0) = ( 7, 2)
24 cze 15:40
jessica69: f(x) → v[a,b] = f(x−a) + b
Jeśli przesuwam o x[a,b] to odejmuję a, a nie dodaję ... Przepraszam, że męczę o takie
elementarne rzeczy, ale miesza mi się już ta teoria...
24 cze 15:41
jessica69: * o v[a,b]
24 cze 15:41
Janek191:
P = ( x , y)
→
w = [ a , b ]
to
P ' = ( x , y) + [ a , b] = ( x + a, y + b)
x' = x + a
y' = y + b
24 cze 15:43
J:
co innego jest zmiana formuły funkcji z f(x) na f(x−a) + b
a co innego przesunięcie wykresu ... po prostu nowy wykres ma równanie y = f(x − a) + b,
po przesunięcie o a w prawo i o b do góry
24 cze 15:45