Pole figury
Real: Oblicz pole figury ograniczonej liniami o równaniach:
4y=8x+x3
4y=x+6
24 cze 14:42
J:
zrób szkic i ustal granice całkowania
24 cze 14:44
Real: No właśnie mam problem z ustaleniem granic...
24 cze 14:46
J:
rozwiąż równanie: 8x + x3 = x + 6
24 cze 14:48
Real: To wiem, tylko mam duże luki w wiedzy.
x3+7x−6=0 i dla jakiego x W(x)=0 ?
24 cze 15:02
Mariusz: (u+v)
3+7(u+v)−6=0
| | 7 | |
u3+v3−6+3(u+v)(uv+ |
| )=0 |
| | 3 | |
u
3+v
3−6=0
u
3+v
3=6
u
3+v
3=6
| | √15822 | | √15822 | |
(t−3− |
| )(t−3+ |
| )=0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 81+√15822 | | 81−√15822 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 1 | |
x1= |
| ((81+√15822)(1/3)+(81−√15822)(1/3)) |
| | 3 | |
600*27=16200
14*27=378
15822
243−343
24 cze 15:21
J:
ja raczej podejrzewam ,że było w zadaniu: 4y = 8x + x
2
24 cze 15:23
Real: Niestety jest tak jak napisałem. Gdyby było x
2 to by nie było problemu.
Dzięki za pomoc
24 cze 15:29
Mariusz: Ta inaczej prosta przetnie wykres wielomianu tylko w jednym punkcie
Gdyby wielomian miał trzy pierwiastki rzeczywiste to można by policzyć
sumę całek
24 cze 15:32
Mila:

Nie ma obszaru ograniczonego przez te dwie krzywe.
24 cze 21:44