s
asad: całki, funkcję gęstości do sprawdzenia
z funkcji gęstości:
Oblicz:
a) wariancję
b) medianę i kwartyl dolny
a) 0
| | 1 | | x3 | | 83 | | 512 | |
E(X) = ∫ xf(x)dx = |
| x2 dx = [ |
| ]8 = |
| = |
| |
| | 32 | | 96 | | 96 | | 96 | |
8 0
0 0
| | x4 | | 4096 | |
E(X2) = ∫ x2f(x)dx = ∫ |
| = |
| = 32 |
| | 4*32 | | 128 | |
8 8
w całkach powinno być całkowanie od 0 do 8, ale nie wszędzie dałem rady wstawić.
24 cze 14:19
asad: b)
Mediana:
m
0
m
| | 1 | | x2 | | m2 | |
∫ |
| xdx = [ |
| ]m = |
| |
| | 32 | | 64 | | 64 | |
0 0
2m
2 = 64
m
2 = 32
m =
√32
kwartyl dolny:
q
0
taka sama całka jak w medianie, więc:
4q
4 = 64
q
4 = 16
q =
√16
Może ktoś powiedzieć czy to jest ok policzone ?
24 cze 14:22
xxx: ?
24 cze 15:35
asad: ?
24 cze 17:26
asad: ?
24 cze 19:31
asad: ?
24 cze 20:10
Mila:
Nie pomogę, bo nie pamiętam, mogłabym wprowadzić Cię w błąd , poczekaj na Qoulkę
24 cze 21:47
xxx: ona chyba w nocy wchodzi?
24 cze 21:49
bezendu:
Według mnie ok.
24 cze 22:00
xxx: ok dzieki
24 cze 22:12