całka
całkojad: znajdz całke ogolnego równania y' −2*y/x=4x
spełniający warunek punktowy f(1)=3
24 cze 14:01
52: a jakie metody znasz ?
24 cze 14:03
całkojad: 52 − akurat w tym zadnaiu pomagam koledze no, potrzebowal bym rozwiazania...
24 cze 14:04
J:
to powiedz koledze,żeby zapomniał o równaniu : y" + y = ex , bo liczenia jest od cholery ,
a i tak pewnie by nic z tego nie zrozumiał
24 cze 14:06
J:
tutaj masz równanie liniowe niejednorodne..
| | 2 | |
najpierw rozwiąż równanie jednorodne : y' − |
| y = 0 |
| | x | |
24 cze 14:08
całkojad: J, a chocoiaz pierwsza czesc? zeby jakies punkty za to zawsze wpadly

?
24 cze 14:08
J:
rozdzielasz zmienne ..:
| dy | | 2y | | dy | | dx | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ... i całkujesz obustronnie |
| dx | | x | | 2y | | x | |
24 cze 14:11
Mariusz: y=C(x)x
2
Dla rzędów większych niż jeden masz podobnie tyle że zakładasz że
całka szczególna równania niejednorodnego jest postaci
∑C
k(t)y
k(t)
24 cze 14:12
52: Jak znasz transformatę Laplace'a to tym możesz to zrobić
24 cze 14:14
J:
| | dy | | 2dx | |
@ Marisz ... |
| = |
| |
| | y | | x | |
24 cze 14:15
52: Sory, Laplace'a odpada ...
24 cze 14:19
Mariusz: J zgadza się
Laplacem może tyle że musi pamiętać aby za warunki początkowe przyjąć stałe
24 cze 14:19
J:
...teraz tak Ci napisał
Mariusz ... y = C(x)x
2
| | 4 | |
... uzmienniasz stałą .... i dochodzisz do równania: C'(x)*x2 = 4x ⇔ C'(x) = |
| |
| | x | |
i całkujesz obustronnienaby obliczyć: C(x)
24 cze 14:24
52: warunek początkowy musiałby być y(0)=coś
a tam ma y(1) to nie da rady
24 cze 14:27
Mariusz: J: jeśli chodzi o równania drugiego rzędu to podobnie jak w równaniu pierwszego rzędu
możesz założyć że całka szczególna równania niejednorodnego jest postaci
ys=C1(x)y1(x)+C2(x)y2(x)
Problem polega na rozwiązaniu równania jednorodnego
Dla równania o stałych współczynnikach działa podstawienie y=eλx
Czasami da się do równania o stałych współczynnikach dane równanie sprowadzić
np równanie Eulera x=et (zamiana zmiennej niezależnej)
Jeżeli uda się zgadnąć całkę szczególną to można skorzystać z obniżania rzędu
y=y1(t)∫u(t)dt
albo ze wzoru Liouville
24 cze 14:30
Mariusz: 52 a przyjmij sobie y0=C , oczywiście nie jest to tak efektywne jak
by miał podane na starcie y0= ale da się
24 cze 14:33
52: O to mi chodziło
24 cze 14:38
Mariusz: | | 1 | |
Chociaż problemem może być transformata |
| |
| | x | |
| | Γ(α+1) | |
Transformata potęgi to |
| |
| | s(α+1) | |
a ile wynosi Γ(0)
za to te drugie równanie da się transformatą Laplace policzyć
24 cze 14:39
Mariusz: Poza tym przy transformacie Laplace zachodzi liniowość ale
nie jest multiplikatywna więc nadaje się do równania o stałych współczynnikach
24 cze 14:42
Mariusz: y''+y+e
x
| | 1 | |
s2Y(s)−sC1−C2+Y(s)= |
| |
| | s−1 | |
| | s | | 1 | | 1 | |
Y(s)=C1 |
| +C2 |
| + |
| |
| | s2+1 | | s2+1 | | (s−1)(s2+1) | |
| | s | | 1 | | 1 | (s2+1)−(s2−1) | |
Y(s)=C1 |
| +C2 |
| + |
|
| |
| | s2+1 | | s2+1 | | 2 | (s−1)(s2+1) | |
| | s | | 1 | | 1 | 1 | | 1 | s+1 | |
Y(s)=C1 |
| +C2 |
| + |
|
| − |
|
| |
| | s2+1 | | s2+1 | | 2 | s−1 | | 2 | s2+1 | |
| | 1 | | s | | 1 | | 1 | | 1 | 1 | |
Y(s)=(C1− |
| ) |
| +(C2− |
| ) |
| + |
|
| |
| | 2 | | s2+1 | | 2 | | s2+1 | | 2 | s−1 | |
| | 1 | |
y(x)=C1cos(x)+C2sin(x)+ |
| ex |
| | 2 | |
Jednak byłbym sceptyczny co do używania transformaty Laplace do
równania o zmiennych współczynnikach
24 cze 15:00