Indukcja matematyczna
michal93: Na czym polega zasada indukcji matematycznej. Przedstaw jej schemat na przykładzie twierdzenia:
1+13+19+...+13n=3n−12−3n−1
Generalnie to zadanie jakos nie chce mi wychodzić dla k i k+1
24 cze 13:54
michal93: Wrzucam jeszcze raz przykład twierdzenia bo myślę że jest mało czytelne:
1+1/3+1/9+...+1/3n=(39−1)/(2−3n−1)
24 cze 14:02
Qulka: a dla 1 Ci się sprawdza?
bo mi wychodzi że 4/3=19682
24 cze 14:11
24 cze 14:13
michal93: bo ja żle przepisałem powinno być 1+1/3+1/9+...+1/3n=(3n−1)/(2−3n−1)
24 cze 14:19
24 cze 14:33
Qulka: to nadal się nie zgadza bo 4/3 ≠ 2
24 cze 14:34
michal93: Qualka ja założyłem z góry że dla 1 jest prawdziwe
24 cze 14:45
michal93: mi wychodzi 702=720
24 cze 15:00
Qulka: to jak bez sprawdzenia zakładasz, że czarne jest białe to potem już wszytko jedno
24 cze 15:06
michal93: to jak mam z tym ruszyć?
24 cze 15:08
Mariusz: Suma ciągu geometrycznego
24 cze 15:38
J:
nie da się udowodnić czegoś, co jest nieprawdą
24 cze 15:49
Mariusz: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1−3−n−1 | | 1 | |
1+ |
| + |
| + |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 3 | | 9 | | 3n | | 3n+1 | | | | 3n+1 | |
Sprawdź czy równość jest prawdziwa
24 cze 16:00
Mariusz: J prawdopodobnie źle przepisał wzór na sumę skończonego ciągu geometrycznego
który chce udowodnić indukcją
24 cze 16:04
Roman: To tak mało być
1+1/31+1/32+...+1/3n=(3n−1)/(2*3n−1)
25 cze 16:56
Mariusz: | | 1 | |
Roman iloraz tego ciągu wynosi q= |
| |
| | 3 | |
więc nadal fałsz
26 cze 14:15