całki ciag dalszy
całkojad: znajdź całkę ogólną równania : y'' + y = ex
24 cze 13:36
całkojad: moglby ktos pomoc?
24 cze 13:56
Mariusz: y=eλx
ys=C1(x)y1+C2(x)y2(x)
y1(x) , y2(x) dwie liniowo niezależne całki równania y''+y=0
24 cze 14:16
całkojad: a moglbys jeszcze kawaleczek dalej to rozwiazac? i jakos postaram sie to ruszyc dalej sam...
24 cze 14:19
Mariusz: y=eλx
λ2eλx+eλx=0
λ2+1=0
(λ−i)(λ+i)=0
y=eλx
y=eix
y1=Re(eix)=cos(x)
y2=Im(eix)=sin(x)
ys=C1(x)cos(x)+C2(x)sin(x)
Wstaw to do równania y''+y=ex
i przekształć je w układ równań
24 cze 16:18