dowód nie wprost
michal93: Mam takie zadanie próbuje je udowodnić metodą nie wprost, ale jakoś nie wychodzi:
Udowodnij twierdzenie "jeśli pewne dwie liczby naturalne są równe 3 modulo 5, to ich iloczyn
jest równy 4 modulo 5". Jaki rodzaj dowodu został wykorzystany.
24 cze 13:02
henrys: a=3mod5 a=5k+3
b=3mod5 b=5s+3
ab=(5k+3)(5s+3)=25sk+15k+15s+9=4mod5
24 cze 13:23
henrys: Dowód nie wprost też możesz na tym oprzeć.
24 cze 13:24
michal93: dzięki za pomoc teraz już chyba wiem
24 cze 13:44
michal93: możesz mi powiedzieć jak zrobić dowód nie wprost?
24 cze 16:50
Mila:
a,b∊N
a≡3 (mod5)
b≡3 (mod5)
========== mnożymy stronami
a*b≡9 (mod5)⇔
a*b≡4 (mod5) ( reszta z dzielenia liczby 9 przez 5 jest równa 4)
cnw
24 cze 20:18