Udowodnij
Kamil: W trójkącie ostrokątym ABC poprowadzono wysokości AM i BN. Ponadto wiadomo, że kąt ACB ma miarę
60 stopni. Udowodnij, że MNP jest równoboczny, gdzie P jest środkiem boku AB.
24 cze 13:01
anaisy: Niech X będzie punktem przecięcia AM i BN oraz ∡BAM=β i ∡ABN=α. Mamy ∡ANB=∡AMB=90[deg](1), skąd
w czworokącie XNCM mamy ∡MXN=180[deg]−∡NCM=120[deg]. Ponadto w trójkącie ABX zachodzi
120[deg]=∡BXA=180[deg]−∡BAX−∡ABX, skąd α+β=60[deg](2). Ponadto z wniosku (1) wynika, że punkty
A, N, M, B leżą na okręgu o środku P, zatem z tw. o kącie środkowym i wpisanym mamy
∡BPM=2∡BAM=2α i analogicznie ∡APN=2β. Stąd z wniosku (2) mamy ∡MPN=60[deg], natomiast z (1)
wynika, że MP=PN, c.k.d.
24 cze 14:13