Rozwiaz uklad rownan
Pytanko: Prosze o pomoc:
Dany jest uklad rownan
x−my=m
mx−y=2
o niewiadomych x i y
a) Rozwiaz ten uklad rownan
b) Wyznacz zbior wartosci parametru m, dla ktorych rozwiazanie (x,y) tego ukladu rownan spelnia
warunek x−y<1
24 cze 10:24
AS: W czym problem − hest to zwykły układ równań
z dwiema niewiadomymi
Wylicz x z pierwszego równania i wstaw w drugie,znajdziesz y
potem x
24 cze 10:59
Pytanko: a co zrobic dla b
24 cze 11:02
J:
podstawić za x i y wyliczone wyrażenia
24 cze 11:03
J:
| | −m | |
masz: x = |
| ... teraz policz y = ... ? |
| | 1 − m2 | |
24 cze 11:05
Pytanko: y= (2−m2)/(m2−1)
24 cze 11:13
Pytanko: tak naprawde
x=m/(m2−1)
24 cze 11:16
24 cze 11:18
J:
przecież to jest to samo
24 cze 11:20
Pytanko: Oki dobra dzieki

Musze teraz tylko znalezc rozwiazanie dla 1/(m+1)<0
Ale to juz sam zrobie
24 cze 11:29
Pytanko: m∊(−∞,−1)
24 cze 11:38
Pytanko: Tak ?
24 cze 11:38
J:
dla nierówności 11:29 ... tak
24 cze 11:39