porównaj liczby
john2: log
20,7 vs log
30,7
Która liczba jest większa?
Jest jakiś patent na takie zadania, bo mam ich pełno.
Czy następujący sposób jest wiarygodny?
Biorę podobny, ale wygodniejszy przykład:
więc
więc
log
20,7 < log
30,7
24 cze 09:14
J:
aby cokolwiek zdziałać ( porównać) musisz mieć takie same podstawy
24 cze 09:18
J:
| | log(0,7) | | log(0,7) | |
np : |
| oraz |
| ... i teraz porównuj |
| | log2 | | log3 | |
24 cze 09:20
john2: i teraz patrzę na wykres logx i widzę, że log2 < log3
| | log0,7 | |
czyli |
| ma większy mianownik, czyli całość powinna być mniejsza, czegoś nie |
| | log3 | |
dostrzegam
24 cze 09:32
john2: aha, log0,7 jest ujemne, ok
24 cze 09:33
J:
dokładnie tak ... porównujesz dwa ułamki o tym samym liczniku , wiekszą wartość ma ten,
który ma mniejszy mianownik..
24 cze 09:35
J:
teraz ja się zaplątałem

, tak tutaj mamy ujemny licznik ,
a więc prawa strona jest większa od lewej ::
24 cze 09:38
Janek191:
oraz
log
0,7 2 > log
0,7 3
więc
log
2 0,7 < log
3 0,7
===================
24 cze 09:39
john2: Dzięki Wam. Jeszcze się pozwolę odezwać, jak będzie problem.
24 cze 09:44
john2: log38 vs log25
Myślę tak:
3x = 8 vs 2x = 5
skoro np.
32 = 9 i 22 = 4
czyli 2 trzeba podnieść do wyższej potęgi, żeby było 5, czyli log25 > log38
24 cze 10:24
john2: log
23 vs log
35
jedyne co wymyśliłem:
ale nie umiem wyciągnąć wniosku
24 cze 11:06
john2: ok, już mam:
log23 = log827
log35 = log925
log827 > log925
24 cze 11:45
john2: 2log37 = 7log32
To się da jakoś pokazać, nie wykorzystując wzoru alogcb = blogca ?
24 cze 13:51
henrys: log
2a=log
37 log
7b=log
32
| | log27 | | log2b | | 1 | | log27 | |
log2a= |
| |
| = |
| ⇔log2b= |
| |
| | log23 | | log27 | | log23 | | log23 | |
⇒ a=b
24 cze 14:04
henrys: gdzie a=2log37, b=7log32
24 cze 14:06
john2: Dziękuję.
24 cze 14:15