zbiór
seba: D={(x,y) ∉ R2:x2+y2−5≤0}. Zbiór zapisz jakoo normlany względem osi Ox. Zapisz jako normalny
względem Oy. Jak się za to zabrać? O co tu chodzi?
24 cze 00:21
seba: to bedzie poprostu −√5≤x≤√5 i to samo dla y?
24 cze 00:27
seba: ktoś pomoże? Bo to pewnie proste jest, a potrzebne bardzo na jutro
24 cze 00:31
pigor: ...,
x2+y2−5 ≤ 0 ⇔ y
2 ≤ 5−x
2 ⇔ |y| ≤
√5−x2 i |x| ≤
√5 , czyli
D
x= {(x,y) ∊ R
2 : |y| ≤
√5−x2 i |x| ≤
√5 } − zbiór normalny względem osi OX;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2+y2−5 ≤ 0 ⇔ x^^2 ≤ 5−y
2 ⇔ |x| ≤
√5−y2 i |y| ≤
√5 , czyli
D
x= {(x,y) ∊ R
2 : |x| ≤
√5−y2 i |y| ≤
√5 } − zbiór normalny względem osi OY. ...
24 cze 00:37
seba: dzięki wielkie
24 cze 00:43
pigor: ... , kopiowałem i nie zamieniłem D
x na D
y= ...
24 cze 00:47