1 | ||
dx = | dt = sec2tdt | |
cos2t |
dt | dt | sec2t*sint | 1 | |||||
∫ | = ∫ | = ∫ sec(−3)tdt = | + | ∫sectdt − dalej | ||||
sect*sec2t | sec3t | 2 | 2 |
t2−1 | ||
x= | ||
2t |
2t*2t−2(t2−1) | ||
dx= | dt | |
4t2 |
t2+1 | ||
dx= | dt | |
2t2 |
2t2−(t2−1) | t2+1 | |||
t−x= | = | |||
2t | 2t |
4t2 | 2t | t2+1 | ||
∫ | dt | |||
(t2−1)2 | t2+1 | 2t2 |
4t | 2 | |||
∫ | dt=− | +C | ||
(t2−1)2 | t2−1 |
√1+x2 |
| ||||||||
= | |||||||||
x |
|
√1+x2 | t2+1 | ||
= | |||
x | t2−1 |
√1+x2 | t2−1+2 | ||
= | |||
x | t2−1 |
√1+x2 | 2 | ||
=1+ | |||
x | t2−1 |
√1+x2 | 2 | |||
− | =−1− | |||
x | t2−1 |
2 | √1+x2 | |||
− | =− | +1 | ||
t2−1 | x |
1 | √1+x2 | |||
∫ | dx=− | +C | ||
x2√1+x2 | x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |