Funkcja i jej własności
jessica69: | | 1 + x | |
Funkcja f opisana wzorem f(x) = |
| , gdzie x ≠ 1, dla pewnego argumentu przyjmuje |
| | x − 1 | |
wartość
√2. Argumentem tym jest liczba:
A) {
√2 + 1)
2
C)
√2 + 2
D)
√2 − 1
Ja rozwiązuję tak:
1 + x =
√2 * x −
√2
1 +
√2 =
√2 * x − x
1 +
√2 = x(
√2 − 1)
Poprawna odpowiedź jest A. Czy jest błąd w odpowiedziach czy ja popełniam błąd w obliczeniach?
23 cze 23:20
Janek191:
| | √2 +1 | | √2 +1 | |
x = |
| * |
| = ( √2 + 1)2 |
| | √2 −1 | | √2 + 1 | |
23 cze 23:23
jessica69: Ale gdzie w takim razie popełniłam błąd w obliczeniach?
23 cze 23:28
Janek191:
Trzeba było usunąć niewymierność z mianownika, tak jak w moim zapisie.
Wynik był dobry, ale inaczej zapisany niż w odpowiedzi
23 cze 23:31
jessica69: Dziękuję !
23 cze 23:38