adsa
Matematyk?: Ciało o masie m rzucono pionowo do góry z predkoscią Vo=15m/s. Na wysokosci, na ktorej cialo
mialo polowe poczatkowej predkosci cialo zderzylo sie niesprezyscie z cialem o takiej samej
masie m,
poruszjacym sie poziomo z predkosci v1=30m/s. Jaka jest predkosc ciala utworzonego po zderzeniu
co do wartosci i kierunku?Na jakiej wysokosci nastapilo zderzenie?
czy tą predkosc wyliczamy wg V=
√v12+v22

gdzie V2=Vo/2=7/5 m/s
23 cze 22:54
Qulka: W zderzeniu niesprężystym suma energii kinetycznych przed zderzeniem nie jest równa całkowitej
energii kinetycznej po zderzeniu.
z zasady zachowania pędu więc pod pierwiastkiem jeszcze podzielić przez 4
24 cze 12:26