matematykaszkolna.pl
Diagonalizacja macierzy Przemysław: Dobry wieczór! Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi pokazał jak zdiagonalizować macierz:
nawias
1 0
nawias
nawias
2 1
nawias

23 cze 22:37
Godzio: A gdzie jest problem?
23 cze 22:41
Przemysław: No to tak: Wartość własna wychodzi mi 1.

nawias
0
nawias
nawias
y
nawias

Wektor własny postaci:

nawias
0
nawias
nawias
1
nawias

Znormalizowany:

nawias
0 0
nawias
nawias
1 1
nawias

Macierz podobna (np. C) to jakoś:

nawias
0 1
nawias
nawias
0 1
nawias

CT=

No i po przemnożeniu:

nawias
1 0
nawias
nawias
2 1
nawias

CT
C

mam
nawias
1 1
nawias
nawias
1 1
nawias

to tak nie bardzo diagonalne mi wyszło
23 cze 22:44
Godzio: Bo wyszedł Ci jeden wektor własny, macierz nie jest diagonalizowalna, można znaleźć jedynie postać Jordana, ale to nie to samo emotka
23 cze 22:47
Przemysław: Oo No ładnie. Tak przykład z głowy wymyśliłem, to ładnie trafiłem. Nawet nie wiedziałem, że tak może być
23 cze 22:47
Przemysław: W każdym razie dziękuję!
23 cze 22:52
Godzio: emotka
23 cze 22:53
Mariusz: Pokazałbyś jak znajdować rozkład Jordana macierzy ? Jeżeli mamy tyle liniowo niezależnych wektorów własnych co odpowiadających im wartości własnych (licząc z krotnościami) to rozkład Jordana pokrywa się z diagonalizacją Można ograniczyć się do znajdowania macierzy przejścia w przypadku gdy macierz nie jest diagonalizowalna
2 lis 20:37
2 lis 20:44
Mariusz: Tak ale chciałbym wiedzieć jak to wam wykładali Benny tobie już wkrótce ten rozkład będzie przydatny do rozwiązywania układów równań różniczkowych liniowych o stałych współczynnikach Z diagonalizacją sobie poradzę więc wystarczy mi przypadek gdy macierz nie jest diagonalizowalna Do rozkładu wystarczy mi sposób znajdowania macierzy przejścia
2 lis 21:31
Mariusz: Jeżeli chodzi o układy równań różniczkowych liniowych o stałych współczynnikach to w skryptach które czytałem wyróżnione są trzy przypadki 1. Różne wartości własne rzeczywiste Dla każdej wartości własnej wyznaczamy odpowiadające im wektory własne Liniowo niezależnych wektorów własnych jest wystarczająco dużo aby podać rozwiązanie ogólne układu które jest kombinacją liniową rozwiązań szczególnych układu postaci eλktvk 2. Różne wartości własne zespolone Jeżeli macierz układu ma elementy rzeczywiste to wartości własne są parami sprzężone Wystarczy wziąć tylko jedną wartość własną z takiej pary i dla niej policzyć wektory własne Po oddzieleniu części rzeczywistej od urojonej otrzymujemy dwa liniowo niezależne rozwiązania układu Re(eλktvk), Im(eλktvk) są rozwiązaniami szczególnymi układu 3. Wartości własne wielokrotne Tutaj wprowadzano coś takiego jak uogólniony wektor własny (A−λI)kv=0 gdzie k to krotność wartości własnej λ eAtv=eλt+(A−λI)tv=eλte(A−λI)tv Wiedząc że (A−λI)kv=0 nie musimy już sumować do nieskończoności aby obliczyć e(A−λI)tv
2 lis 21:56