Diagonalizacja macierzy
Przemysław: Dobry wieczór!
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi pokazał jak zdiagonalizować macierz:
23 cze 22:37
Godzio:
A gdzie jest problem?
23 cze 22:41
Przemysław: No to tak:
Wartość własna wychodzi mi 1.
| | | |
Macierz podobna (np. C) to jakoś: | |
| | |
No i po przemnożeniu:
mam
to tak nie bardzo diagonalne mi wyszło
23 cze 22:44
Godzio:
Bo wyszedł Ci jeden wektor własny, macierz nie jest diagonalizowalna, można znaleźć jedynie
postać Jordana, ale to nie to samo
23 cze 22:47
Przemysław: O
o
No ładnie.
Tak przykład z głowy wymyśliłem, to ładnie trafiłem.
Nawet nie wiedziałem, że tak może być
23 cze 22:47
Przemysław: W każdym razie dziękuję!
23 cze 22:52
Godzio:
23 cze 22:53
Mariusz:
Pokazałbyś jak znajdować rozkład Jordana macierzy ?
Jeżeli mamy tyle liniowo niezależnych wektorów własnych co odpowiadających im wartości własnych
(licząc z krotnościami) to rozkład Jordana pokrywa się z diagonalizacją
Można ograniczyć się do znajdowania macierzy przejścia
w przypadku gdy macierz nie jest diagonalizowalna
2 lis 20:37
2 lis 20:44
Mariusz:
Tak ale chciałbym wiedzieć jak to wam wykładali
Benny tobie już wkrótce ten rozkład będzie przydatny do
rozwiązywania układów równań różniczkowych liniowych o stałych współczynnikach
Z diagonalizacją sobie poradzę więc wystarczy mi przypadek
gdy macierz nie jest diagonalizowalna
Do rozkładu wystarczy mi sposób znajdowania macierzy przejścia
2 lis 21:31
Mariusz:
Jeżeli chodzi o układy równań różniczkowych liniowych o stałych współczynnikach to
w skryptach które czytałem wyróżnione są trzy przypadki
1. Różne wartości własne rzeczywiste
Dla każdej wartości własnej wyznaczamy odpowiadające im wektory własne
Liniowo niezależnych wektorów własnych jest wystarczająco dużo
aby podać rozwiązanie ogólne układu które jest kombinacją liniową
rozwiązań szczególnych układu postaci eλktvk
2. Różne wartości własne zespolone
Jeżeli macierz układu ma elementy rzeczywiste to wartości własne są parami sprzężone
Wystarczy wziąć tylko jedną wartość własną z takiej pary i dla niej policzyć wektory własne
Po oddzieleniu części rzeczywistej od urojonej otrzymujemy dwa liniowo niezależne
rozwiązania układu
Re(eλktvk), Im(eλktvk) są rozwiązaniami szczególnymi układu
3. Wartości własne wielokrotne
Tutaj wprowadzano coś takiego jak uogólniony wektor własny
(A−λI)kv=0
gdzie k to krotność wartości własnej λ
eAtv=eλt+(A−λI)tv=eλte(A−λI)tv
Wiedząc że (A−λI)kv=0
nie musimy już sumować do nieskończoności aby obliczyć e(A−λI)tv
2 lis 21:56