rozwiąż równanie różniczkowe
Sylwia: Hej,
Nie wiem jak policzyc to równanie różniczkowe:
y`−ytgx−2sinx=0
Czy pomożecie mi zacząć? Bo mam problem z rozdzieleniem dx i dy
23 cze 21:58
Klaudia: y'−ytgx=2sinx
Zwyczajne równanie liniowe, potem lewą stronę przyrównójesz do zera:
y'=ytgx, dalej już pewnie wiesz co zrobić
23 cze 22:01
Klaudia: A dalej robisz tak, jak dr Guzik dyktował na swoich ćwiczeniach
23 cze 22:04
Sylwia: Aaa, czyli można to przerzucić

tak, dokładnie tak jak Dr Guzik
23 cze 22:06
Godzio:
y' − ytgx = 2sinx
Czynnik całkujący: μ = e
∫−tgxdx = cosx
y'cosx − ysinx = 2sinxcosx
(ycosx)' = sin2x całkujemy
| | 1 | | cos2x | | C | |
y = − |
| |
| + |
| |
| | 2 | | cosx | | cosx | |
23 cze 22:16
Sylwia: Dokładnie tak mi wyszło, dziękuję za pomoc
23 cze 22:38