Obszar całkowania-całka podwójna
Klaudia:

Oblicz całkę podwójną (2x−y)dxdy, gdzie D jest obszarem ograniczonym liniami y=sinx, y=1 x=0. O
ile sama całka jest prosta, o tyle w jaki sposób wyznaczyć obszar całkowania? Czy jest to
obszar z lewej czy może z prawej strony prostej y=1?
23 cze 21:14
Klaudia: Oczywiście miało być z prawej czy lewej strony osi OY.
23 cze 22:02
Godzio:
∫−3π/20∫sinx1(2x − y)dxdy
23 cze 22:18
Klaudia: Ale dlaczego jest to akurat ten obszar po lewej stronie (ten oznaczony literą P− (0≤x≤π/2)
wydaje mi się, że również spełnia podane założenia)..
23 cze 23:07
Godzio: Hmm, zasugerowałem się, że masz −3/2 π zakreskowane
Mało danych, żeby stwierdzić, który obszar.
23 cze 23:10