oblicz gradient funkcji
seba: | | x2 | |
oblicz gradient funkcji f(x,y)=ln |
| |
| | 3y | |
grad f(x,y)=?
| | 2 | | 1 | |
policzyłem i wynik wyszedł mi [ |
| , |
| ] Czy to dobrze? może ktoś to mnie sprawdzić? |
| | x | | y | |
23 cze 21:05
ICSP: Jeśli tylko y > 0 oraz x ≠ 0 to
grad f = [fx , fy ]
Pozostaje policzenie pochodnych cząstkowych.
23 cze 21:08
ICSP: poprawne policzenie oczywiście

Jedna jest policzona dobrze.
23 cze 21:11
seba: a druga?
23 cze 21:13
ICSP: a druga w takim wypadku źle

Znajdź tą złą i popraw.
23 cze 21:14
seba: | | 0−3x2 | |
aa |
| ? to będzie z minusem? |
| | 9y2 | |
Pominąłem wcześniej to zero i zapisałem odrazu 3x
2
23 cze 21:18
ICSP:
23 cze 21:21
seba: a jak mam takie zadanie:
| | x−1 | | 1 | |
prosta k dana jest równaniami |
| =2+y=1− |
| . Podaj równanie parametryczne. |
| | 2 | | 4 | |
Czy to bedzie tak:?
x=1+2t
23 cze 21:44
seba: ?
23 cze 22:00
seba: ?
23 cze 22:15
Godzio:
Dlaczego y tak wygląda, a nie inaczej

?
23 cze 22:31
seba: no włąśnie to moje przypuszczenia

dlatego pytam
druga moja wersja jest taka:
x=1+2t
y=−2+t
z=−4+t
może ta lepsza?
23 cze 22:35
Godzio: Lepsza
23 cze 22:36
Godzio:
Ale teraz 'z' przerobiłaś
23 cze 22:41
seba: powinno być +4?
23 cze 22:49
Godzio:
| x − x0 | | y − y0 | | z − z0 | |
| = |
| = |
| |
| a | | b | | c | |
(a,b,c) − wektor kierunkowy
(x
0,y
0,z
0) − pkt należący do prostej
| ⎧ | x = x0 + at | |
| ⎨ | y = y0 + bt |
|
| ⎩ | z = z0 + ct | |
23 cze 22:52
seba: no tak to już sobie wypisalem pół godziny temu
23 cze 22:53
23 cze 22:57
Godzio:
| | 1 | |
Mnie się pytasz? W Twoim pierwszy zapisie jest: 1 − |
| więc ... |
| | 4 | |
23 cze 22:59
seba: aaa bo tam nie zapisałem po 1/4 jeszcze "Z"
23 cze 22:59
seba:
23 cze 23:00
seba: to w takim razie by się zgadzało?
23 cze 23:02
Godzio:
| | 1 | | 4 − z | | z − 4 | |
1 − |
| z = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | −4 | |
Wtedy z = 4 − 4t
23 cze 23:11