Liczby zespolone
dbordzo: Liczby zespolone pierwiastki
Witam byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu zadania polecenie brzmi:
Oblicz w postaci algebraicznej wszystkie pierwiastki zespolone z = (−1)1/3
Mam problem z tym że mają być to pierwiastki w postaci algebraicznej:
Tak to zrobił bym to tak:
z = 1
cos δ = −1 / 1 = −1
sin δ = 0
czyli jest to 2 ćwiartka, dalej w sumie nie wiem do końca co zrobić, bardzo bym prosił o pomoc
: )
23 cze 20:14
ICSP: z =
3√−1
z
3 = − 1
z
3 + 1 = 0
| | 1 + √3i | | 1 − √3i | |
z = −1 v z = |
| v z = |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 cze 20:32
dbordzo: kurde jakiś nie kumaty jestem, rozumiem jak zrobiłeś to że z3 + 1 = 0
Ale jak obliczyłeś te pierwiastki?
23 cze 20:40
Saizou :
w ogólności masz że a1/n=n√a
zatem z=(−1)1/3=3√−1⇔z3=−1⇔z3+1=0
i skorzystanie ze wzoru a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2), czyli
(z+1)(z2−z+1)=0 i dalej już masz normalny wielomian stopnia 2
23 cze 20:43
dbordzo: Oj oczywiście, źle podzieliłem przez z+1 i dlatego mi coś nie wychodziło, dzięki wielkie!
23 cze 20:44
5-latek: nie znam się na liczbach zespolonych ale pewnie skorzystal z ewzoru skroconego mnożenia
a3+b3
czyli
z3+1= (z+1)(z2−z+1)=0 i wtedy z+1=0 lub z2−z+1=0
23 cze 20:46
Saizou :
5−latek a się poznaj, są bardzo przyjemne
23 cze 20:49
5-latek: czesc
Saizou 
Na pewno się zapoznam . Troche czytałem o nich . Nie zaglebialem się tak bardzo w teorie tych
liczb .
23 cze 20:57
Saizou :
jak mówił mój algebrowiec, jest to ciało porządniejsze niż liczby rzeczywiste
23 cze 20:58