Logika matematyczna-R
Mateusz Pindolowski: Logika matematyczna−Rozszerzone zadanie
Udowodnij że jeśli A zawiera się w B ⇔ (A ∩ B = A)
23 cze 19:23
Mateusz Pindolowski:
23 cze 22:17
Godzio:
A ⊂ B ⇔ (A ∩ B = A)
Niech A ⊂ B tzn. dla dowolnego x ∊ A mamy, że x ∊ B. Wtedy
x ∊ A ∩ B ⇔ (x ∊ A ∧ x ∊ B) ⇒ (x ∊ A ∧ x ∊ A) ⇔ x ∊ A
Pokazaliśmy zatem, że jeśli A ⊂ B to A ∩ B ⊂ A, teraz w drugą stronę
Niech A ∩ B = A tzn. Dla każdego x ∊ A∩B mamy, że x ∊ A i vice versa. Wtedy
Niech x ∊ A wówczas z założenia x ∊ A ∩ B, a zatem x ∊ A i x ∊ B, a zatem jeżeli dowolny x
zawarty w A zawiera się w B to A ⊂ B.
23 cze 22:23