geometria analityczna-równanie okręgu
zagubiony: Wyznacz równania stycznych do okręgu o równaniu (x−3)2 + y2 = 9 przechodzących przez punkt P
(−1,2).
23 cze 18:58
Benny: prosta y=ax+b ma być styczna i przechodzić przez punkt P
więc 2=−a+b
b=2+a
y=ax+2+a
Promień poprowadzony do stycznej jest odcinkiem prostopadłym do prostej, więc odległość od
środka okręgu do prostej jest równa r=3
Nasza prosta w postaci ogólnej wygląda tak
y−ax−2−a=0
S(3,0) (środek okręgu)
mamy wzór na odległość punktu od prostej :
d=U{|A*xo + B*y0 +C|}{√A2+B2
d=3, A=−a, B=1, C=−a−2
x0=3, y0=0
Poradzisz sobie dalej?
23 cze 19:16
Mila:

y=ax+b równanie stycznej
2=−a+b
b=2+a
y=ax+2+a⇔
ax−y+2+a=0
odległość stycznej od środka okręgu S=(3,0) jest równa długości promienia r=3⇔
|3a+2+a|=3
√a2+1 /
2
(4a+2)
2=9*(a
2+1)
16a
2+16a+4=9a
2+9
7a
2+16a−5=0
dokończ
23 cze 19:22
zagubiony: Tak! Pięknie Wam dziękuję!
23 cze 19:24
pigor: ...np. tak :
(*) y−2=m(x+1) ⇔ mx−y+m+2=0 − równanie ogólne prostej przez dany punkt
(−1,2), a ponieważ, ma być ona styczna do danego okręgu, a więc w odległości
równej promieniowi od jego środka (
3,0), czyli dla m spełniającego równanie :
| | |3m−0y+m+2| | |
d=3 ⇔ |
| = 3 ⇔ |3m+m+2|= 3√m2+1 ⇔ |
| | √m2+1 | |
⇔ |4m+2|= 3
√m2+1 ⇔ (4m+2)
2= 9(m
2+1) ⇔ 16m
2+16m+4= 9m
2+9 ⇔
⇔
7m2+16m−5= 0 i
√Δ= 2
√99, więc m= ... lub m= ... masz dwie takie proste
styczne
(*) , oczywiście sprawdź moje rachunki za które nie dam głowy...
23 cze 19:36
pigor: ..., no tak , jak zwykle marudziłem ..., mój spóźniony zapłon
23 cze 19:38
zagubiony: Ale i tak dziękuję za chęci!
23 cze 20:14